DeFire 1459 Popular Post Report Share Posted June 2, 2013 Sveicināti ID kolēģi, biedri, draugi, paziņas un visi pārējie lietotāji Esmu nolēmis pastāstāstīn nedaudz par Zviedriju, to ēdieniem, meitenēm, ainavām, cilvēkiem un daudz ko citu. Pārsvarā lietošu interneta bildes, jo līdzi nepaņēmu fotoaparātu, bildes kuras būs tāš būs fotogrāfētas no mobilā telefona. Sweden Sākšu ar to, kā es te vispār nokļuvu. Mācos es Rīgas Pārtikas Ražotāju vidusskolā, otrajā kursā, ēdināšanas pakalpojumu speciālista novirzienā. Bija ziemains 22 datuma februāris un man piezvana no skolas, lai ierodos uz steidzamu sarunu pie direktores vietnieces audzināšanas darbā, Ludmilas Levaņčukas. Man iepriekš netika skaidrots nekas, kas notiek. Es ierados, man teica tā: "tu esi viens no izvēlētajiem skolniekiem, kuru izsūtam uz ārvalstu prakses vietām, valstis ir daudzas un dažādas, bet šajā piedāvājumā tā ir Zviedrija un tev ir jāsaka tu gribi vai nē". Izdzirdot šos teikumus manā galvā sāka rosīties daudz un dažādu domu, man bija dotas 3 stundas, lai atbildētu uz jautājumu, uzrakstītu eiropas standarta CV un sakārtotu pārējos dokumentus. Es to izdarīju un manu pieteikumu akceptēja un aizsūtīja. Man palika trīs dienas līdz izlidošanai, protams, galvā bija gan panika, gan uztraukums, gan atvieglojums. Biju priecīgs, ka spēšu apgūt ārvalstu virtuves. Beidījos par komunikāciju, jo tomēr manas angļu valodas zināšanas nebija ideālas, bet ar laiku viss mainījās (stāstīšu turpmāk stāstā). Pienāca pirmtdienas rīts, soma bija sapakota, jauns portatīvais iepirkts, biju gatavs doties, lidostā biju 7 no rīta, jo izlidoju 09:20. Bija neliels satraukums, jo tas bija mans pirmais lidojums ar lidmašīnu, bet satraukumam nebija pamata. Lidoju es ar pārsēšanos, proti, no Rīgas lidostas uz Kopenhāgenu(Copenhagen) un no Kopenhāgenas uz Gēteborgu(Goteborg). Pirmo mēnesi nodzīvoju Gēteborgas skolu kopmītnēs, mācoties pavāra skolā - Ester Mosessons gymnasium Viņiem neizmanto durvju atslēgas ka tādas, viņiem ir elektroniskās durvis, kuras atverās vainu ar ciparu kodu, vai skolnieku/skolotāju karti. Kā arī man tika izveidota emblēmiņa, lai skolnieki zinātu, ka esmu apmaiņas programmas students. Un tika arī izveidota bibliotēkas kartiņa Kā arī Zviedrijā arī ir e-talonu sistēma, kura darbojas uz autobusiem, tramvajiem un mazajiem kuģīšiem Pārsvarā pārvietojos vainu ar autobusu vai tramvaju, kā arī peldēju ar kuģi uz Dāniju. Brauciens uz Dāniju bija aizraujošs,redzēju daudz skaistu skatu, diemžēl nav iemūžināti. Lai tiktu no Gēteborgas uz Dāniju, ar kuģi ir nepieciešamas tikai 20minūtes. Tā es nomācījos, nodzīvojos pa gēteborgu mēnesi, katru piektdienu bija praktiskie darbi virtuvē. Iemācījos gatavot šādus tādus Zviedrijas nacionālos ēdienu, bet, diemžēl nav bilžu. Mēnesim noritot, dienu pirms pārvākšanās uz darba vietām kādā no Zviedrijas labākajiem restorāniem.viesnīcām, mums bija atvadu vakariņas. Bija labi pavadīts laiks, apmainījāmies ar ieguvumiem, domām, viedokļiem par šo to. Kā arī ieguvu nelielu dāvaniņu no visiem skolotājie kopumā un tas bija, divas grāmatas, skolas krekliņš(maika) un diploms par skolas apmeklējumu mēneša garumā, ietverot, pateicību par labi pavadīto laiku. Vakariņas bija aizvadītas grandiozi, ar skolotājiem un zviedru koardinātes atvadījos un devos mājās atkal pakot somu, lai dotos uz pilsētu Torekov. Attālums starp Geteborgas kopmītnēm līdz Torekov pilsētai bija mērāms ~210 kilometros. Braucu es uz Torekov Hotel. Viesnīca ir apbalvota ar četrām zvaigznēm. Pirmās minūtes asociācijas redzõt viesnīcu un tās apkārtni, skaistumu, dabu, klusumu bija, vienkārši, vārdos neaprakstāma. Uzņemšanas vakariņas Neliels ieskats viesnīcas apkārtnē un, kas darās iekš ēkas. Viesnīca no aizmugurējās puses Tā izskatās restorāna chill_room Darbinieku stūrītis, kur viņi puzdieno un aiz fotogrāfa ir durvis uz ģērbtuvi,dušu,tualeti Skats uz bāra pusi - pa labi. Kā redzams ir atvērtā virtuve, tas nozīmē to, ka ir lodziņš, kurš ir redzams bildē, kreisajā stūrī un apmeklētāji,viesi redz visu pavāra darbu. Kā arī viesnīcā ir SPA Relaksējošā istabiņa Protams, pašam arī bija jāietestē <3 Protams, mana nepieciešamakā lieta arī šeit bija pieejama Gym <3 Bildes apskatījām, pievērsīsimies atkal pie lasīšanas. Sāku es dārbu Torekov viesnīcā. Pirmajā dienā es strādāju rīta maiņā - no septiņiem rītā līdz 4 vakarā. Un tālāk tika izveidots grafiks, kur es strādēju visu nedēļu vienā maiņā, vainu pirmajā, vainu otrajā un tā katru nedēļu mainījās darba laki. Ja rodas jautājums: "kurā maiņā ir labāk/patīkamāk strādāt", tad es atbildētu, ka abas maiņas ir ļoti foršas un ar lielāko prieku strādātu gan rīta, gan vakara maiņu kopā, tikai nedaudz saīsinot stundu skaitu, piemēram, no 7 rītā līdz 9-10 vakarā. Nedaudz pastāstīšu kās jādara rīta (1) un vakara (2) maiņā : 1. maiņa. Ierodoties uz darbu, desmit minūtes pirms darba sākuma es devos pārģērbties un pēc kafijas. Praktiski katru rītu sāku ar augļu sagatavošanu (sagriežot un pleitējot(pleiting) augļus), tikai izmantoti sekojošie augļi : * apelsīni * arbūzi (divas šķirnes) * melones (divas šķirnes) * vīnogas (trīs šķirnes) * ananāsi * pashenfruit (piedodiet, nezinu Lv nosaukumu) Turpināju ar olu paplātēm - jāuzvāra olas, jānoloba, jāsagriež uz pusēm, jānovieto uz paplātes ar smalki sagriestām salātlapām, tad uz olas uzspiež majonēzi un uzliek [šrimps](angliski) un nokaisa ar melnajiem, smalkajiem pipariem. No rīta bieži tiku pie virtuves un restorāna trauku mazgāšanas, jo trauku mazgātāj ierodas tikai 17:00. Tad tika veidoti dažnedažādi salāti, astoņi veida salāti. Vēlāk sagatavoju siļķes, četrās dažādās marinādēs un veidoju maigu krēmu priekš siļķēm. Parasti viss iepriekš minētais aizņēma laiku no 07:00 rītā līdz 12:00 kad tika izsniegti ēdieni un pustdienām. Kad ēdieni ir atdoti uz restorānu, veicām nelielu uzkopšanu un tad sākām sagatavot ēdienus, kurus izmantos vakara restorānam. Pustdienas beidzās 14:00, līdz ar to jānovāc visi salāti, jānomazgā visi restorāna trauki un jāizveido staff_room_food uz nākamo dienu. Bieži vien mana pirmā maiņa beidzās ar pustdienas trauku mazgāšanu. 2.maiņa Ierodos darbā 16:00 un strādāju līdz 23:00 Par šo maiņu nebūs tik daudz ko stāstīt, jo ierodoties darbā es sāku gatavoties un sagatavot visus ēdienus vakara restorānam, kurš atverās 18:00. Katru vakaru es pleitēju startera ēdienus un kad biju pabeidzis ar saviem ēdieniem ķēros pie desertu veidošanas un pleitēšans. Vienu pašā veidotu desertu esmu iemūžinājis, jo man viņš likās viss smukākais panakotas kokosa deserts. Darba dienu nobeidzu ar virtuves uzkopšanu, grīdaz beržšana tika veikta katru dienu. Viesnīcā ir tāda pati sistēma kā skolā, proti, neizmanto durvju atsēlags, bet elektronisko kartiņu Strādāju 5 dienas nedēļā - no otrtdienas līdz sestdienai(ieskaitot) Darbs ir tiešām grūts, īpaši vakaros, tur iešām, katru vakaru sanāk nosvīst, bet man tas patīk, patīk gatavot ēst, mācīties jaunas iespējas, apgūt kaut ko jaunu, izbaudīt to, realizēt neiedomājamas lietas. Šaja viesnīcā bija atvērtā virtuve, kā to varējāt redzēt stāsta sākumā. Esmu strādājis trīs atvērtajās un vienā slēgtā(bez lodziņa) virtuvē un jāatdzīst, ka atklātā ir daudz labāka, jo man patīk, ja tu centies un gatavo ēdienu, pieliec visu savu mākslu, izdomu un visu tom realizē, tad ir ļoti bieži ka pie lodziņa pienāk cilvēks un saka, ka ir ļoti garšīgs ēdiens. tieši šeit man tas notika ļoti bieži un tas vienkārši "made my day", forša sajūta, jo tad tu tiešām saproti, ka savu darbu veic labi. Mani fascinēja zviedru burkāni, proti, viņi viņiem ir četrās dažādās krāsās : *dzeltenā * sarkanā * oranžā *dzeltenā Un beidzot esam nokļuvuši pie nobeiguma, kurā es jums pastāstīšu kāda problēma man radās pirms atgriešanās mājās. Bija tā, ka manai pasei bija beidzies lietošanas derīguma termiņš. Nezinot neko, kā var atrisināt šo problēmu, savā ziņā, tas man sagādāja daudz problēmu. Man bija jāsazvanās ar Latvijas Republikas vēstniecību Zviedrijas karalistē. Biju nopircis jaunu telefonu, kas man sagādāja problēmas ar kontaktēšanos, jo iekš Zviedrijas manas simkartes izejošie zvani bija slēgti. Man bija jāsazinās ar draugu caur internetu, lai viņš sazvana vēstniecību, bet pēc tam es savienoju kontaktu caur internetu. Pa pastu bija jānosūta ļoti daudz dati, vieni no svarīgākajiem bija - mana pases kopija, jauna mazbildīte, lidojuma biļete... Aizsūtot visus dokumentus man atnāca virtuāla vēstule ar apmaksāmo reiķinu, kurš sastādīja 140kronas un man bija jāsamaksā par atgriešanās apliecības izsniegšanu un apliecība izskatās šādi : Paldies, ja tiešām izlasīji manu nelielo stāstu, ieskatu Zviedrijas četru mēnešu dzīvē, vēlējos padalīties ar atsauksmēm. semuel`, Cracker, Adidas and 27 others 30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
francua 898 Report Share Posted June 2, 2013 tiešām izlasiju visu, patika šis stāsts un manām acīm šo nevar tā nosaukt par maziņu stāstu, patika lasīt un ar lielāko prieku lasiju, skatos diezgan Tev forši gājis. Mītā arī kautko uztaisīsi, samaksāšu :troll: DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vita 806 Report Share Posted June 2, 2013 (edited) Visu izlasīju. prieks, ka prakses iespējas tiek piedāvātas arī ārpus Latvijas, jo tas dod plašāku skatu izvēlētājā nozarē/profesijā. Bet ja tā, tad tikai kādas 2 vai 3 dienas atpakaļ uzzināju, ka esi Zviedrijā. Nu neko, pat ja nebūtu zinājusi, izlasot šo būtu. Meloju, draugos jau redzēju bildes, bet nu neko. un pustdiena neraksta ar t. tas tik tā lasot ieķērās. ceru, ka tad, kad pati studēšu, tad man arī būs iespēja praksēt ārzemēs un tā, kā mana profesija būs vetārsts, vēlētos kkur kur varētu varbut ar savvaļas zvēriem, bet nu tas ir cits stāsts. Man ļoti patika tavs saldais ēdiens, jau bildi skatoties vien pārņēma kāre nogaršot. Gribētos jau to ainavu uz jūru redzēt, jo pats teici, ka no loga jūru var redzēt. Man bija prieks lasīt par Taviem iespaidiem šajos 4 mēnešos. Edited June 2, 2013 by Vita DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal 174 Report Share Posted June 2, 2013 Tiešām visu izlasīju ar lielu interesi, patīkami lasīt, ja kāds ir veidojis no savas pieredzes. DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Raimoo 179 Report Share Posted June 2, 2013 (edited) Izlasiju visu, Labs LIKE TEV Edited June 2, 2013 by Mr.Raimoo DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
simplijs 5133 Report Share Posted June 2, 2013 shrimps - garneles. hah, izlasīju, redz kā, tu esi lāga vecis tomēr. sorr par to, ko iepriekš tur dirsu n tā. tā apmaiņas programma ir tīri tā neko, ne? bet tik izvēlētam uz kaut ko tādu jau ir pagodinājums un vispār forši. savu valsti prezentēt un tā. forši, ka ir cilvēki, kuri tiek pie tādām iespējām, apgūst jaunas lietas utt. pēc lv skolas pabeigšanas ir gribēšana atpakaļ uz zviedriju vispār? DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasii 175 Report Share Posted June 2, 2013 Nekad nēsmu sapratis kāda jēga no tik maziņa ēdiena, ar viņu takš nevar paēst, tikai paskatīties (tev tur vienā bildē). Bet vispār interesanti lasīt. aikjuuu` 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
šayžuks 2083 Report Share Posted June 2, 2013 Blyn tev tlf. ir pirmā nokia or smth? Da nē, normāli uzrakstiji, inčīgi palasīt... Torekov'a smuka viesnīca :3 Tu no manis ar nemaz tik drausmīgi tālu nēesi Anyhow interesants stāsts, še tev like. P.S. - tu 2x iemeti par e-talonu un to elektronisko atslēgu DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeFire 1459 Author Report Share Posted June 2, 2013 shrimps - garneles. hah, izlasīju, redz kā, tu esi lāga vecis tomēr. sorr par to, ko iepriekš tur dirsu n tā. tā apmaiņas programma ir tīri tā neko, ne? bet tik izvēlētam uz kaut ko tādu jau ir pagodinājums un vispār forši. savu valsti prezentēt un tā. forši, ka ir cilvēki, kuri tiek pie tādām iespējām, apgūst jaunas lietas utt. pēc lv skolas pabeigšanas ir gribēšana atpakaļ uz zviedriju vispār? Jā ir, jo šeit ir ļoti lieli plusi tieši šājā viesnīcā, kā - par dzīvošanu nav jāmaksā, pabaro 2 dienā (bet esmu izsitis respektu un ēdu kad gribu), spā apmeklējums darbiniekiem bez maksas, pa brīvu viena masāža nedēļā, kolektīvs ir superīgs gan viesmīņi, gan pavāri un protams samaksa šeit ir spožā, ieskaitot to ka pārtika šeit ir dārga. Esmu jau runājis ar šepavāru vai pēc diviem gadiem, kad pabeigšu skolu, varēšu atgriezties darbā un viņs atbildēja, ka laiks rādīs, bet tā nu tas ir. Iespējams citā valstī strādāšu, jo kamēr mācos vēlos doties uz Itāliju, jo viņiem esot ļoti labas virtuves, labākie pavāri latvijā, kaā Rītiņš ir apguvuši Itālijas virtuves. Nekad nēsmu sapratis kāda jēga no tik maziņa ēdiena, ar viņu takš nevar paēst, tikai paskatīties (tev tur vienā bildē). Bet vispār interesanti lasīt. Kad es biju maziņš un skatījos uz kaut ko tādu caur televīzoru/bildēm tad es domāju tā pat. Bet realitātē tas ir viss daudz savādāk, jo ir tāda lieta, ka ir starteris, karstais ēdiens un tad iet deserts, kā arī ir iespējas pasūtīt vēl papildus saldējumus, karstos ēdienus, vīnus, sierus un daudz ko citu, līdz ar to, manuprāt, tas vairs nav nemaz tik sīkumains ēdiena klāsts Blyn tev tlf. ir pirmā nokia or smth? Da nē, normāli uzrakstiji, inčīgi palasīt... Torekov'a smuka viesnīca :3 Tu no manis ar nemaz tik drausmīgi tālu nēesi Anyhow interesants stāsts, še tev like. P.S. - tu 2x iemeti par e-talonu un to elektronisko atslēgu Točna, rakstīju trīs stundas, bišku jau samiksējās un nenofiksēju, tnq - izlabošu. Zviedrijā zbis dzīvot. Katram otrajam Ray-Ban brilles un sarkans ferrari. Tik traki nav bet ir ļoti tuvu tam Foršs stāsts. Paldies. p.s. - žēl ka 3 like nevar ielikt. Dod visu kas tev ir Es gan nelasīju, bet par bildēm še tev like. ;D RAH. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PostCollector 1686 Report Share Posted June 2, 2013 Es arī protu lasīt , bija ok. Pastāstiji diezgan daudz tikai tracināja ,ka dažas bildes ir mazas un kvalitāte pēc dirsas un neko nevar saskatīt ;( aikjuuu` 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vovans 1469 Report Share Posted June 2, 2013 Zviedrijā zbis dzīvot. Katram otrajam Ray-Ban brilles un sarkans ferrari. IcedOut and Ilzvux 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoubleT 84 Report Share Posted June 2, 2013 Foršs stāsts. Paldies. p.s. - žēl ka 3 like nevar ielikt. DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur B. 1865 Report Share Posted June 2, 2013 Es gan nelasīju, bet par bildēm še tev like. ;D biezais piens 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZnT 85 Report Share Posted June 3, 2013 Kur meitenes? Kur alus? Rencis and IcedOut 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
akka 13400 MAIN Report Share Posted June 3, 2013 Kapitāli Rencis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dmitry. 1253 Report Share Posted June 3, 2013 Nais, bija ļoti interesanti lasīt panakotas kokosa deserts. šitas gan garšīgi izskatās/ Daudz ko uzzināju par Zviedriju, neskaitot to ka pirms lasīšanas nezināju neko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeFire 1459 Author Report Share Posted June 3, 2013 Kur meitenes? Kur alus? Bija jau ta daudz rakstāmā, bet priekš tevis uzrakstīšu atbildē : Meitenes šeit ir smukas, bet Latvijā, manuprāt, ir smukākās meitenes pasaulē <3 Mani šokēja tas, ka viņas nebūt neizskatās uz to vecumu cik viņām patiesībā ir, proti, iepazinos ar vienu viesmīli, pēc skata viņai ir 19-21 toč toč ne vairāk un kad paklačojākmies un tā, beigās izrādījās, ka viņai ir 30 gadi un 7.gadīgs bērns. Tiešām biju par to šokēts un tad sāku saprast, ka tā ir ar visām sievietēm, visas iskatās tiešām ļoti jaunas, tas, laikam, tāpēc, ka viņi pārtikā praktiski neizmanto nekādas "E" vielas, kā to dara Latvijā Alus? Vecīīt alus, es atvainojos, šeit ir pilnīgākais sūds, ja mēs sakam, ka Rīgā kaut kāds "garais" 7% alk. garšo pēč alus un spirta miksējuma, tad tur viss garšo divreiz pretīgāk. Alus garša nav nekāda, nedz lētākajiem, nedz dārgākajiem aliem, protams, nepirkām pašus dārgākos, palikām pie max cens 1200kronas. Tagad es ar godu varu teikt, ka Latvijā ir ideāls alus, jo zinu, ka nedz Lietuvā, nedz Zviedrijā nav tāds labs alus kā mums Nais, bija ļoti interesanti lasīt panakotas kokosa deserts. šitas gan garšīgi izskatās/ Daudz ko uzzināju par Zviedriju, neskaitot to ka pirms lasīšanas nezināju neko. Prieks ka bija interesanti, mans pamatojums, kāpēc šo rakstīju, bija, lai, tie, kas nezina neko, uzzinātu nelielu "kūkas gabaliņu" kas darās Zviedrijā.un man tas izdevās Deserts, ir garšīgs, kā visi pārējie ēdieni, bet šis man pēc formas izdevās ideāli @ pirmo reizi mūžā veidoju tā saucamāš saldējumu olas un esmu pagodināts, jo jau pēc otrās nakts pavadītas vakara maiņā man radās ideāla prakse, ļoti ātri apguvu šīs virtuves specifikas un knifiņus. ZnT, Dmitry. and RAH. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur B. 1865 Report Share Posted June 3, 2013 Tagat izlasīju. ;P Tu man te vienu dienu teici kad netālu no manis dzīvo, tad es laikam zinu kas man būs nākošais šefpavārs Nāksi pie manis vergot ;D Par tā atslēgām(durvju kartēm) kautkur dzirdējis jau biju. Bet visā visumā biji čilīgi palasīt zem tases kafijas. DeFire 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vovans 1469 Report Share Posted June 3, 2013 Tās kartes mierīgi sačakarēt var. Paturi kādu laiku to karti pie telefona un vairs neatvērsi. Paši kad ar prāmi uz Zviedriju braucām mums deva tādas kartona kartes durvīm. Vēlāk speciāli čakarējām lai dabūtu krutas plastmasa kartes. Kuras arī grūti nočakarēt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeFire 1459 Author Report Share Posted June 3, 2013 Tās kartes mierīgi sačakarēt var. Paturi kādu laiku to karti pie telefona un vairs neatvērsi. Paši kad ar prāmi uz Zviedriju braucām mums deva tādas kartona kartes durvīm. Vēlāk speciāli čakarējām lai dabūtu krutas plastmasa kartes. Kuras arī grūti nočakarēt. Man nav bijušas kartona kartes, līdz ar to nēesmu mēģinājis, bet plastmasas kartes, nudien nav tik viegli `sačekarēt`, vienīgais, kas notiek - saplīst uz pusēm. Pārāk kruta sistēma tai viesnīcā, lai atļautot taisīt lētas kartes :megusta: francua 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...