Jump to content
Arcca

Conversation starter #3

Recommended Posts

Links uz iepriekšējo topiku - https://identy.lv/forum/topic/26547-conversation-starter-2/

 

 

Šis prasīs nedaudz iztēles.

Iedomājies, ka Tev ir koka kuģis. Un ar šo kuģi Tu sāc ceļojumu pāri okeānam, sākot kādā nenosauktā ostā. Katru dienu, kuģim kāds dēlis salūzt, un tas ir jānomaina ar citu, kas izskatās tieši tāpat. Līdz galamērķa sasniegšanai, pilnīgi visi kuģa dēļi ir nomainīti, un otrā galā esot, neviena no oriģinālajām daļām vairs uz kuģa nav, bet tas joprojām nav mainījis savu izskatu.

Jautājums - vai kuģis pienākot galamērķī joprojām ir tas pats, kas bija sākumā, vai arī tas jau ir cits kuģis? Ja cits, tad kurā brīdī vecais kļūst par jauno?

Link to comment
Share on other sites

Bet ja mēs pieņemam, ka pilnīgi un absolūti visas daļas tiek nomainītas? Ne tikai virsbūve, bet arī viss rāmis, nesošās daļas, viss. Nepaliek pilnīgi neviena detaļa, kas bija oriģināli.

Link to comment
Share on other sites

Okey, tad kur palika follow-up jautājums?
Kurā brīdī (pieņemot, ka ar vienu reizi tiek nomainīta viena maza daļa) vecais kuģis kļūst par jauno? Jo "šasija" (man nav nekādas nojausmas par kuģu struktūru un būvniecību :D ) netiek nomainīta visa uzreiz, bet ar vismazākajām iespējamajām detaļām ar reizi.

 

Link to comment
Share on other sites

Vai kuģis pienākot galamērķī joprojām ir tas pats, kas bija sākumā, vai arī tas jau ir cits kuģis?

Kaut arī  "abi" kuģi izskatās identiski vienādi, ir tās pašas detaļas utt., nav vienādi, ja viņi pastāv divos dažādos laikos. Katrs kuģis ir unikāls notikums. Tātad atbilde - tas ir cits kuģis. 

 Ja cits, tad kurā brīdī vecais kļūst par jauno?

Vecais kļūst par jauno tad, kad tiek nomainīts pirmais dēlis.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@xaoticTas formatējums nav skatāms, bet ok, lai paliek.

Tad jautājums - ja izkrita viena nagla, un tās vietā iesit citu - arī skaitās jauns kuģis? Viens buras stiprinājums aizplīvoja vējā, aizsēji ar citu mazu virves galu - tad arī būs jauns kuģis?

Link to comment
Share on other sites

@Arcca

Tagad, kad es vairāk par šo tematu aizdomājos - Jā, tas joprojām būs cits kuģis. Lai aizstāvētu savu viedokli, vienīgais veids, kā es to varēju izdomāt ir - vai es esmu tā pati persona, kas es biju pirms 10 gadiem? Proti, vārds man ir tas pats, tīri sociāliem iemesliem. Katru gadu mūsu atomi nomaina vecos, tādēļ es neesmu tā pati persona, bet brīdis, kad es kļūstu pilnīgi atšķirīgs, ir ļoti subjektīvs. Mēs vienkārši iedodam lietām/būtnēm vārdu, jo cilvēkiem tā ir vieglāk sazināties/dzīvot. Tātad, cilvēki, kuri redzēja šo koka kuģi ostā or whatever pirms viņš aizburoja prom, redzēs, ka viņš izskatās tāds pats, dara tādu pašu darbu/funkciju, un domās, ka tas ir tas pats kuģis, bet tas ir pilnībā cits kuģis. :hmmm:

 

Edited by xaotic
Link to comment
Share on other sites

Man izskatās tā: ja tie ir tikai dēļi, kas lūst, tad principā beigās būs tas pats kuģis, jo iekšas un citas kuģa detaļas gan jau, ka nav taisītas no dēļiem. Viss ir tas pats, izņemot pašu korpusu? Tas ir tas pats, ja es pārkrāsošu mašīnu vai nomainīšu bamperi - mašīna būs tā pati. :hmmm:

Tad es vēl aizdomājos... ja sabrūk māja, bet uz tiem pašiem pamatiem uzbūvē jaunu - manās acīs tā būtu tā pati māja, tikai jauna? Grūti noformulēt. :/

Link to comment
Share on other sites

Kā jau xaotic izteicās, kuģis vairs nebūs tas pats pēc pirmā mainītā sīkuma, manuprāt, pēc kādas skrambas vai plaisas kuģis nekļūst par citu kuģi, bet pēc mainīta dēļa, naglas, auklas, tas vairs diemžēl nebūs oriģināls, jo balstoties uz ,varbūt, grūti saprotamu anoloģiju par cilvēkiem (manā izpratnē), mēs nepārtraukti maināmies, nepārtraukti esam kustībā, tas cilvēks kurš bija vakar, nebūs tas pats kurš būs rīt, bet kā jau cilvēki, mēs visu sarežģījam, jo cenšamies iekļaut visā mistiskus un nevajadzīgus faktorus (a ja nu tas bija tā vai tam bija jābūt citādāk) mēs padarām lietas nevajadzīgi sarežģītas. Protams, veidokļu tik pat daudz cik cilvēku un katrs sapratīs pēc savas domāšanas, bet fakts kā tāds būs vienāds - kuģim nomainīja visus dēļus, naglas, auklas utt.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


×